Υπουργείο Εξωτερικών__ Δεύτερη δημόσια διαβούλευση για την επιβολή πρόσθετων μέτρων εξισορρόπησης από τη ΕΕ σε εισαγόμενα προϊόντα προέλευσης ΗΠΑ
Το Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει ότι σε συνέχεια επιβολής δασμών 25% στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ οχήματα και εξαρτήματα αυτών καθώς και ανακοινώσεων αμερικανικής πλευράς στις 2 Απριλίου για επιβολή ''ανταποδοτικών/αμοιβαίων'' (reciprocal) δασμών έναντι των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, με την ΕΕ να επιβαρύνεται en masse με δασμό 20%, που ακολούθως μειώθηκε στο 10% για διάστημα 90 ημερών (με προσωρινή "αναστολή" του επιπλέον 10%), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάστηκε δεύτερο κατάλογο προϊόντων που εισάγονται στην ΕΕ από τις ΗΠΑ και τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο αντιμέτρων της ΕΕ, εάν οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ δεν καταλήξουν σε ένα αμοιβαίως επωφελές αποτέλεσμα. Ο κατάλογος αυτός προστίθεται στον ήδη εγκριθέντα από τα ευρωπαϊκά όργανα κατάλογο προϊόντων για αντίμετρα ύψους σχεδόν 21 δισ. ευρώ έναντι αμερικανικών δασμών σε εισαγόμενα προίόντα χάλυβα και αλουμινίου, η εφαρμογή των οποίων ανεστάλη για ένα τρίμηνο από την ΕΕ, στο πλαίσιο της αναζήτησης συνολικής συμφωνημένης λύσης με τις ΗΠΑ για το ζήτημα των δασμών.
Τα ως άνω προτεινόμενα εξισορροπητικά μέτρα του δεύτερου καταλόγου αξίας 95 δισεκατομμυρίων ευρώ καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών κυρίως προϊόντων (88 δισεκατομμύρια από κάτωθι τομείς: αυτοκίνητα, μηχανήματα, ιατρικές συσκευές και αεροσκάφη) αλλά και αγροτικών (6,5 δισεκατομμύρια συμπεριλαμβανομένων αλκοολούχων ποτών, κατεψυγμένων ψαριών και ζαχαρωδών), με έμφαση σε τελικά προϊόντα (και όχι ημιτελή), με στόχο να μην προκληθούν διαταραχές στον εφοδιασμό της ΕΕ. Ο εν λόγω κατάλογος δεν περιλαμβάνει φαρμακευτικά προϊόντα, ξυλεία, χαλκό, ημιαγωγούς και κρίσιμες πρώτες ύλες, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων, καθώς και λόγω των συναφών διενεργούμενων ερευνών στους κλάδους αυτούς από τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.
Μπορείτε να δείτε τον εν λόγω κατάλογο αμερικανικών προϊοντων, στις εισαγωγές των οποίων προτείνει η Επιτροπή, αν χρειαστεί, να επιβληθούν μέτρα εξισορρόπησης πατώντας εδώ.
Καλείται όποιο ενδιαφερόμενο μέρος επηρεάζεται από τα ενδεχόμενα μέτρα εξισορρόπησης που εξετάζει επί του παρόντος η ΕΕ να υποβάλει τις απόψεις του μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας δημόσιας διαβούλευσης: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Imports_of_EU_goods_2025
Η διαβούλευση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 10 Ιουνίου