αρχική σελίδα
Τετάρτη, 23 Σεπτεβρίου 2020
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Νέο βίντεο προβολής του Νομού από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

EXPORT-CO.EU
ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ
 
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ - ΧΡΗΣΙΜΑ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Γραφείο ΟΕΥ Σκοπίων_Προσωρινή αναστολή εισαγωγικών δασμών και τελωνειακών ποσοστώσεων κατεψυγμένου χοιρινού κρέατος και άλλων προϊόντων χοιρινού κρέατος
30/05/2018
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας της πΓΔΜ, η Κυβέρνησή της αποφάσισε την προσωρινή αναστολή, έως τις 15.11.2018, των εισαγωγικών δασμών και τελωνειακών ποσοστώσεων του κατεψυγμένου χοιρινού κρέατος και άλλων προϊόντων χοιρινού κρέατος, ώστε να καλυφτεί περίπου το 50% των διαπιστωμένων αναγκών σε πρώτες ύλες για την εγχώρια βιομηχανία.

 

Το εν λόγω μέτρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου Υπουργείου, αναμένεται να επιτρέψει την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των  εξαγωγών της εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής κρέατος και να έχει θετικές επιπτώσεις στην αύξηση του όγκου της παραγωγής, των εξαγωγών και της ικανότητας για αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στην εγχώρια βιομηχανία κρέατος.

 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πΓΔΜ έχει πολύ υψηλότερο τελωνειακό δασμό για το κατεψυγμένο κρέας από τις γειτονικές χώρες, γεγονός που καθιστά την εγχώρια βιομηχανία λιγότερο ανταγωνιστική, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή προϊόντων με βάση το κρέας το 2016 μειώθηκε κατά 25% σε σύγκριση με το 2013, ενώ οι μονάδες παραγωγής λειτουργούν στο 28% των δυνατοτήτων τους. Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας των Σκοπίων, οι συνολικές εξαγωγές κρέατος τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν συνεχή μείωση και το 2017 μειώθηκαν κατά 22% σε σύγκριση με το 2012, ενώ οι εισαγωγές κρέατος αυξήθηκαν κατά 6% κατά την ίδια χρονική περίοδο.

 

Από την άλλη πλευρά, οι εγχώριοι παραγωγοί χοιρινού κρέατος δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της βιομηχανίας κρέατος με χοιρινό κρέας. Με την υιοθέτηση της εν λόγω απόφασης, η Κυβέρνηση της πΓΔΜ εκτιμά ότι η παραγωγή των διαρκών και ημι-ανθεκτικών προϊόντων από χοιρινό κρέας θα αυξηθεί κατά περίπου 3.000 τόνους, κατά τους επόμενους έξι μήνες και ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά περίπου 10%,γεγονός που αναμένεται ότι θα οδηγήσει τελικά και σε αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στην εγχώρια βιομηχανία κρέατος κατά περίπου 25%.

 

Ωστόσο, μερίδα εμπειρογνωμόνων, θεώρει ότι η απόφαση της Κυβέρνησης της πΓΔΜ να χορηγήσει αδασμολόγητες εισαγωγές κατεψυγμένου χοιρινού κρέατος, θα επηρεάσει αρνητικά περισσότερο τις μικρές και μεσαίες μονάδες χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίες δεν θα μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό.

 

Από πλευράς του Γραφείου ΟΕΥ των Σκοπίων σημειώνεται ότι το 2017 εξήχθησαν πολύ μικρές ποσότητες ελληνικού χοιρινού κρέατος στην πΓΔΜ, ενώ οι κύριοι προμηθευτές χοιρινού κρέατος (Σ.Ο.: 0203 - Κρέατα χοιροειδών, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα) της πΓΔΜ είναι παραγωγοί από Ισπανία, Γερμανία, Καναδά, Σερβία, Ουγγαρία και Πολωνία.

 

Για περισσότερες πληροφορίες ως προς την αγορά της πΓΔΜ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Γραφείου ΟΕΥ Σκοπίων στον ιστόστοπο agora, ενώ για καταλόγους εισαγωγέων νωπών και κατεψυγμένων κρεάτων και τροφίμων στην πΓΔΜ παρακαλούνται όπως αποστείλουν σχετικό αίτημα στο Γραφείο ΟΕΥ Σκοπίων , μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail: ecocom-skopje@mfa.gr).

 

Δείτε τη σχετική επιστολή πατώντας εδώ.

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή